Beherska politikerdebatt på Aglo

Beherska politikerdebatt på Aglo Spesial

I morgen går Aglo-elevene til stemmeurnene – i dag var det skoledebatt med de ni største partiene på plass i elevkantina. Spennende og lærerikt.

Ordene «du lyver» ble brukt en gang. Finito! De ni ungdomspolitikerne gikk sine mer rutinerte kolleger fra TV-skjermen en høy gang i debatteknikk og omgjengelig tone. BRA!

Selve debatten dreidde seg om noen få utvalgte emner. Helsetjenester i skolen, klima og miljø samt lærlingetilbudet til skoleelever. Relativt stor og rørende enighet om behovene, men destod mer uenighet i hvordan man kan nå målene.

as.JPG

Litt har de unge politikerspirene riktignok lært av sine politikeridoler som holder til i Oslo-gryta:

  • Didrik (SV): «Fraværsgrensa i skolen er ren mistillit mot elevene.»
  • Dorthea (SP): «Løsninga, den har Æ.  Vi må bruke jobb og skole i lag. Da løser vi problemet med manglende lærlingeplasser.»
  • Gaute (AP): «Verdens mest meningsløse kø.» (... om de 9000 som ikke har lærlingeplass.)
  • Thomas (H): «Vi er pisse lei trynefaktoren i rettinga av store prøver i skolen.»
  • Mads (Fr.p): «Venstresida har skapt en skole hvor alle skal gjennom den samme kverna.»
  • Hulda (Rødt) : «Lekser er unødvendig. Den stjeler bare fritida vårres.»
  • Bjørn (V): «Vi er et parti som ikke bare har det i kjeften.»
  • Esten (MDG): «Vi er nummer en på klima.»
  • Bendik (kr.F.): «I Kr.F er vi opptatt av verdier.»

Fraværsgrensa er et sikkerstikk når debattantene er +/-20 år. Høyresida mener den funker, men vil gjerne har fritak på kjøretimer, mens resten vil ha skroting eller store endringer. Utgangspunktet for temaet var faktisk helsetjenesten i skolen, men som politikere flest kan de kunsten med å manøvrere seg til andre og kanskje spenstigere emner. Hulda fra Rødt hadde likevel merka seg en plakat på Aglo som fortalte om helsesøsterbesøk på Aglo et par-tre timer i uka.

- Det er så typisk. De bør være der HVER ENESTE dag, mente hun. Og hun ble heller ikke motsagt...

65 minutter med konstruktiv og forhåpentligvis en opplysende debatt. Tirsdag er det skolevalg på Aglo, og neste mandag vil flere av Aglo-elevene for første gang være med på å avgjøre hvem som skal bestemme i landet vårt.

I løpet av tirsdag ettermiddag vil resultatene fra skolevalget på Aglo bli offentliggjort blant annet her på hjemmesida. Så følg med.

Etter debatten var det valgtorg i et av klasserommene hvor Aglo-elevene kunne diskutere videre med partirepresentantene.

IMG_2887.JPG

nederst_970.jpg